
Mănânci excesiv când ești stresat?
Viața de zi cu zi necesită restabilirea constantă și menținerea unui echilibru dinamic în fața unui mediul în schimbare, motiv pentru care din ce în ce mai mulți oameni se plâng de diverse probleme legate de stres. Unul din cele mai comune fiind mâncatul excesiv pe bază de stres.
Stresul pare să modifice aportul total de alimente în două moduri, influențate de severitatea stresorului:
- supraalimentare
- subalimentare
Stresul cronic al vieții pare să fie asociat cu o preferință mai mare pentru alimentele cu conținut ridicat de energie și nutrienți, și anume cele care au un conținut ridicat de zahăr și grăsimi.
Odată ingerate, alimentele plin de grăsime și zahăr par să aibă un efect de feedback care diminuează răspunsurile și emoțiile legate de stres. Aceste alimente sunt într-adevăr alimente „ de confort emoțional”, întrucât par să contracareze stresul – și acest lucru poate contribui la pofta indusă de stres a acestor alimente.

Cum să ameliorezi stresul fără a mânca în exces?
- Meditația
Meditația este procesul de a-ți antrena mintea să te concentrezi și să-ți redirecționezi gândurile. Unul din cele mai mari beneficii și motive pentru care lumea încearcă meditație este ameliorarea și gestionarea stresului.
De asemenea, un studiu a constatat că 8 săptămâni de meditație au contribuit la reducerea simptomelor de anxietate la persoanele cu tulburare de anxietate generalizată, împreună cu creșterea stimei de sine și îmbunătățirea răspunuslui la stres.
- Exerciții fizice
Exercitiile fizice îți sporesc starea generală de sănătate și sentimentul de bine. În plus, exercițiile au, de asemenea, unele beneficii directe de stres. Îți pompează endorfinele. Activitatea fizică poate ajuta la creșterea producției de neurotransmițători ai creierului ce dau senzația de fericire, numiți endorfine.
Referințe
http://www.foodaddictionsummit.org/documents/StressEatingandtheRewardSystem.pdf
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/why-stress-causes-people-to-overeat
https://dro.deakin.edu.au/eserv/DU:30007279/torres-relationshipbetweenstress-pp-2007.pdf