
De ce somnul este vital pentru sănătatea organismului și a minții tale
Nevoia de odihnă a corpului este necesară pentru o stare de spirit pozitivă, o minte angeră, un randament mărit la locul de muncă și o viață în care te mai bucuri de câțiva ani în plus. Lipsa somnului generează pe parcurs anumite stări depresive și disconfort psihic care se revarsă asupra corpului extenuat. Oboseala fizică te stăpânește și organismul ajunge să fie bolnav și moleșit de la atâta insomnie. Somnul este vital pentru creierul uman – care în timp ce tu dormi, este activ și produce mielina, materialul care protejează celulele cerebrale. Un somn adânc ajută sistemul nervos, reglează hormonii de stres și tensiunea arterială. Pentru cei care spun că nu sunt genul să doarmă mai mult de 7 ore, pe motiv că mai bine lucrează sau sunt captivi în fața telefonului, trebuie să știi că performața sistemului nervos este influențată negativ.
Echipa Life Support îți recomandă să ai grijă la rutina ta și să lași gândurile deoparte înainte să te pregătești de somn. Odihna este la fel de importantă ca și alimentația sau aerul pe care îl respiri.
Câte ore pe zi ne sfătuiesc medicii să alocăm somnului
Cercetătorii americani au reușit să facă public un clasament al orelor de dormit pentru 4 grupe de vârstă, însă Life Support se concentrează pe o singură categorie. Așadar, adulții și vârsnicii sunt încurajați să doarmă în jur de 7 – 9 ore fără întreruperi. Uneori acest lucru este imposibil, însă dacă îți înveți corpul și rezolvi toate cele necesare înainte de a îmbrăca pijamaua, acesta va intra într-un program educativ. Potrivit lui Shane O’Mara, cadru didactiv la Trinity College din Dublin, se pare că oamenii care nu fac mișcare, au un somn precar, fapt care atrage oboseală și boli asupra corpului. Realitatea ne arată faptul că obiceiurile legate de somn pot varia în funcție de vârstă. Adulții dorm buștean, fără faze de trezire, dar pe când cei trecuți de prima tinerețe se trezesc noaptea și se odihnesc ziua.
Iată prin ce treci înainte de a fi în lumea viselor
După o zi lungă și istovitoare, însuși corpul îți transmite semne că are nevoie de liniște și odihnă. Știai că până să dormi neîntors, treci prin mai multe stadii? Cele 4 faze prin care treci fără să îți dai seama sunt: starea de relaxare, somnul ușor (când te simți treaz, dar corpul este amorțit), somnul profund (reface corpul) și somnul cu vise. Toate aceste etape sunt esențiale pentru acel ciclu complet de somn.
Cum poți să ai un somn sănătos, indiferent de starea de spirit
Înainte să dormi și să îți reîncarci bateriile pentru ziua următoare, imediat mai scrollezi încă o dată pe rețelele sociale, îți verfici e-mailul sau stai să vezi noul episod din serialul care te ține în suspans. Life Support îți spune din start să eviți toate acestea, chiar dacă cu greu reziști tentației. Se pare că expunerea ochilor la lumina albastră a ecranelor, dăunează sănătății și perturbă ceasul biologic al organismului tău. Calitatea somnului este influențată, chiar și atunci când îți lași o veioză aprinsă. În general, lumina artificială afectează inima și atrage boli, precum diabetul zaharat. Conform cercetătorului Stfephen Lockely, un somn întrerupt deranjează organismul și creează un risc de apariție a depresiei.
Noi oamenii suntem împărțiți în două categorii: matinalii și nocturnii (bufnițele). Statisticile au demonstrat că 30% sunt matinali, 30% nocturni și 40% sunt o combinație între cele două părți. Cert este că obiceiul de a dormi se dobândește genetic. Life Support trage un semnal de alarmă asupra sănătații fiindcă “Somnul este hornul pe unde iese oboseala!” citat oferit de Girel Barbu.