a

0748 118 151 / 0748 118 153

office@life-support.ro
SIGHETUL MARMAȚIEI Str Gheorghe Doja nr 58

Follow Us On Instagram

Luni - Vineri: 08:00 - 18:00 / Sâmbătă: 08:00 - 14:00

Duminică Închis

0748.118.151

office@life-support.ro

SIGHETU MARMAȚIEI

Str Gheorghe Doja nr 58

Urmărește-ne

Cum afectează Cyberbullying-ul utilizatorii de online? Care este categoria cea mai vulnerabilă?

Cum afectează Cyberbullying-ul utilizatorii de online? Care este categoria cea mai vulnerabilă?

Ți s-a întâmplat vreodată să simți că adolescentul tău și-a schimbat radical comportamentul și ezită să mai socializeze? Uneori, copiii sunt afectați puternic de mediul digital, care deși pare atât de accesibil și ușor de utilizat, online-ul își lasă amprenta negativ asupra laturii emoționale. Tinerii sunt marcați de comentariile răutăcioase sau chiar agresive care circulă în mediul virtual, ajungând să fie marcați până când devin adulți.

Astăzi, echipa Life Support te invită să descoperi bullying-ul, un comportament care afectează serios viața copiilor, iar pentru mulți părinți, atitudinea negativă și neîncrederea acestora rămâne un mister. Internetul a revoluționat lumea, dar trebuie să recunoaștem că a reușit să atragă și consecințe asupra celor care încă sunt la gimnaziu și în liceu.

Ce reprezintă fenomentul cyberbulling?

Printre nenumăratele definiții care circulă în online, am reușit să ne dăm seama ce înseamnă și de ce tinerii sunt vizați? Bullyingul este asociat cu intimidarea, hărțuirea sau terorizarea. Spre exemplu, o persoană care consideră că deține puterea asupra alteia se poate lega de aspectul fizic, religia sa, situația financiară sau chiar de entie. Însă, la celălat pol, cyberbullingul are loc la nivel informatic prin intermediul tehnologiei. Acesta se manifestă sub formă de abuz psihologic prin bârfe, comentarii, excludere, întărâtare, conturi, poze și filmări false. Din nefericire, copii sunt atât de afectați și se transformă în victime ale digitalului când văd că sunt neapreaciați și hărțuiți de cei din lista de prieteni.

 

 

Ce efecte produce această formă de agresiune online?

Atât agresorul, cât și victima sunt emoționați și se simt răniți. Da, deși pare ciudat, cel care iscă conflictul are de suferit, deoarece la un moment dat își va da seama de răul provocat într-un mod intenționat. Din păcate, cel agresat are cel mai mult de îndurat, deoarece totul este expus și ceilalți utilizatori observă comentariile răutăcioase. Dacă este o persona sensibilă, aceasta se va rușina de comunitate și va alege calea izolării, iar mai apoi a abandonului școlar, dacă nu dezvăluite familiei situația cu care se confruntă. Sănătatea emoțională, precară acum va dezvolta depresie și o stimă scăzută de sine. Din simpla dorință de a face rău cuiva sau din invidie, tinerii aspiră să dețină puterea în fața clasei sau a cercului de prietenii din exterior. Însă, Life Support știe prea bine că agresorul este sau a fost hărțuit la rândul său de alții care căutau să își manifeste puterea.

Cum poți pune capăt ca părinte unui astfel de fenomen?

Povestește cu copilul tău despre schimbările din ultima perioadă și manifestă-ți serios îngrijorarea. Este esențial să îți arate toate conversațiile, distribuirile de poze sau comentariile adresate în online. Ca părinte, ai nevoie de dovezi solide pentru a comunica mai departe cele întâmplate. Bineînțeles că nu doar copii sunt cei vizați, dar ei sunt acea categorie mai vulnerabilă care iau de bună tot ce este în mediul virtual. Păstrează toate conversațiile (mesajele din Social Media) și listează-le, deoarece există legi în Codul Penal care combat aceast comportament abuziv. Spre exemplu, art. 206 Cod Penal – Amenințarea, art. 207 Cod Penal – Șantajul, art. 208 – Hărțuirea. Așadar, care oferă ajutor în acest context de comunicare online realizat într-un mod brutal și înfricoșător.

Echipa Life Support te îndeamnă să ai o relație strânsă cu copilul tău și să îi explici din timp ce este cyberbullyingul și cum se poate manifesta atunci când el își petrece timpul online. Într-adevărat, această parte neplăcută a tehnologiei este puterea principală a celor care se simt inferiori sau invidioși față de alte persoane din comunitate.

No Comments

Leave a Reply

Life Support utilizează cookie-uri pentru a conferi website-ului un caracter mai personal și pentru o experiență de navigare mai facilă.
Life Support utilizează cookie-uri pentru a conferi website-ului un caracter mai personal și pentru o experiență de navigare mai facilă.