
Cum ne afectează depresia starea de sănătate
Echipa Life Support a sintetizat într-un scurt articol de blog o serie de informații despre boala secolului care nu îi ocolește pe cei care dau piept cu stresul, o stare ce conduce persoana în cauză către depresie. Se pare că oamenii care au fost acaparați de tristețe, stimă de sine scăzută și dezinteres total în activitatea zilnică, încă nu o conștientizează. Ba mai mult, o dată se simt fericiți și imediat cad într-o axietate și oboseală psihică, vizibilă. Această tulburare mentală, greu de îndurat trebuie să fie recunoscută și mai apoi tratată ca atare într-o permanentă comunicare cu un medic specialist.
Dar cum îți dai seama că te-a acaparat depresia?
Mai presus de toate, afecțiunea momentului se manifestă diferit de la om la om. Dar există câteva caracteristici comune care pun diagnosticul final. Mintea noastră nu mai are acel randament dacă suntem supărați și mereu copleșiți de problemele minore pe care le vedem uriașe. Ajungem să ne plafonăm într-o rutină ce ne autosabotează să fim captivi într-o zonă cu gânduri negative. Dacă te confrunți săptămâni la rând cu o durere sufletească, senzație de singurătate, stima scăzută de sine, fel de fel de gânduri negative și fără chef de viață, situația ta nu este tocmai fericită. Acestea sunt doar principalele episoade care pun creierul să se îndrepte spre o perspectivă neplăcută a lucrurilor. Life Support te îndeamnă să nu lași ca situația să devină una tragică și să iei contact cu un psiholog care să te îndrume spre un tratament. Mai mult, această stare negativă dezvoltă boli ale organismului. Prietenul nedespărțit al depresiei este bournout-ul care este o stare de epuizare psihică și fizică.
Dar de la ce devenim depresivi?
Nici nu mai este de mirare în contextul în care trăim, că ne transformăm în oameni respingători și din ce în ce mai răutăcioși cu semenii noștri. Pe de altă parte, depresia este generată de o traumă din trecut cum sunt abuzurile suferite în copilărie care acum se manifestă și revin în mintea noastră. Stresul cronic nu ne ocolește și se face resimțiti mai ales prin lipsa motivației, pentru că o stare agitație prelungită ne expune la riscul de apariție a stresului. Știai că Axa HPA este afectată, adică acea parte responsabilă de modul cum organismul nostru se manifestă în situații dificileLife Support a observat faptul că femeile comparativ cu consoarta lor, bărbații sunt mult mai vizate de această afecțiune. Hormonul feminin este cel care suferă, mai ales în perioadele de sarcină sau cele de menstruație.
Se poate moșteni genetic depresia?
Cu siguranță. În cele mai multe cazuri, familia este unul dintre factorii declanșatori. Acest lucru este posibil, dacă știi că unul dintre părinții sau frații au căzut în depresie. Nu este un lucru de ocolit, deoarece medicii au investigat acest subiect și au observat că în cazul gemenilor există 100% șanse, cât și la genele similare, dar în proporție de 50%. Vorbește deschis cu familia și dezvăluie cu ce te lupți în prezent. De departe, este indicat să fii conștient de modul cum ei au răspuns tristeții la acel moment. Din acest motiv, este bine să ne înțelegem pe deplin starea de spirit și să acordăm atenție schimbărilor bruște de comportament.
Life Support îți recomandă să te lași purtată de diversele activități în aer liber și să îți găsești liniștea prin hobby-urile tale. Grădinăritul este o terapie sănătoasă care alungă vremea rea din viața ta! Spune ce gândești și nu lăsa ca ceilalți să îți transmită energie negativă!