
Cum să faci față unui șef dificil care urmărește să te indimideze
Cea mai mare parte a timpului nostru îl petrecem la muncă alături de colegii de breaslă, acompaniați de cerințele șefului. Inevitabil, aici îți pui sufletul pe tavă, te străduiești să prestezi servicii de calitate și îți demonstrezi că poți mai mult. După un timp, exigențele superiorului sau managerului de departament pot fi agasante, moment în care simți că lucrurile se îndreaptă spre un făgaș nefavorabil pentru tine. Fiindcă, vezi cum „ușa te strânge” și te cuprinde o ușoară intimidare, riști să îți pierzi încrederea în tine și elanul de a evolua. În tot mai multe companii mari și mici, există așa numitele șefisme, aparent la modă, care urmăresc să îl transforme pe angajat într-un om nesigur pe sine și temător de propriile decizii.
Pentru a-ți proteja sănătatea psihică, echipa de specialiști Life Support te inspiră cu câteva sfaturi pentru a face față cu eleganță unui superior care consideră că deține autoritate totală asupra ta.
Găsește-ți motivația și vezi dacă acest job este o oportunitate de neratat
Înainte de a trece la planul de acțiune, analizează oferta de muncă și de mediul în care îți petreci mai mult de 8 ore, făcând abstracție de șeful tău. Life Support îți recomandă să îți înțelegi motivația, în ciuda faptului că ai parte de stres, dar acum cauți să te realizezi profesional și să îți atingi obiectivele. Ajută-ți șeful să îți recunoască efortul și apoi meritele, indiferent dacă te simpatizează sau nu. Sigur, în companie există și manageri care te vor susține necondiționat și nu îți vor pune bețe în roate.
Încearcă pe cât posibil să fii o persoană diplomată
Sub nicio formă, în acest context stresant, nu este indicat să dai dovadă de agresivitate. Gândește-te cu calm la cele mai solide argumente și transmite-le pe un ton calm. Încearcă să preiei controlul, dar într-o manieră care să te pună într-o lumină pozitivă. Un șef toxic nu va fi niciodată deschis la propunerile tale, dar indicat este să mergi până la capăt. În cazul în care ești temător să iei contact direct cu el, mai ai o variantă: vezi organigrama companiei și abordează-l pe unul dintre managerii firmei care cunosc mai bine, caracterul șefului tău!
Cere o părere a unui membru din departamentul de HR
Un specialist responsabil de monitorizarea relațiilor interne ale angajațiilor este cel mai în măsură să îți ofere un sfat cât se poate de obiectiv. Cu siguranță, specialisul de HR a mai remediat unele conflicte apărute în colectiv sau între superior și un anumit angajat. Vorbește sincer, și dacă dorești, propune-i să fii transferat într-un alt departament. Însă, de multe ori este indicat „să tai răul de la rădăcină” și să ceri o întâlnire one to one cu acesta pentru a știi dacă, personal are ceva cu tine. Se întâmplă să își manifeste comportamentul agresiv și de tiran cu toți angajații. Înainte, de a lua o decizie pripită, discută cu cei de la HR și vezi, apoi care este direcția spre care te îndrepți.
Într-adevăr, viața este prea scurtă să te chinui cu un job care te epuizează psihic, dar pentru început merită să încerci ca tu să îți salvezi reputația. Dacă cele trei sfaturi nu sunt îndeajuns să îndrepte lucrurile, atunci este timpul să te orientezi spre o altă companie. Life Support are grijă ca și sănătatea ta pshihică să fie cea care primează!